REVI ŠANKAR I UTICAJ NA ZAPADNU MUZIKU

DETALJI NA INSTRUMENTU
Jedan od najistaknutijih majstora sviranja sitara jeste Ravi Šankar, tvorac posebnog stila sviranja i stvaralac posebnog tipa sitara, kompozitor i plesač. Zahvaljujući DŽordžu Harisonu, gitaristi benda Bitls koji mu postaje učenik nakon njegove poseteIndiji, Šankar biva primećen i u svetu. Zvuk sitara buće uključen u pesme popun „Norwegian Wood“, „Love You To“ i „Within You Without You“. U istom period i bend Rolingstonsi koristi zvuk sitara za pesmu „Paint It Black“, dok ga još jedan engleski gitarista,Dejv Mason, koristi u pesmama „Paper Sun“ i „Hole in My Shoe“.
Sitar su u svojim pesmama koristili i bendovi poput The Byrds, Led Zeppelin, The Doors, Fleetwood Mac, Progressive Metal i dr.
Šezdesetih i sedamdesetih godina nastala je prava ekspanzija indijskog zvuka u pop pesmama, pa taj period Ravi Šankar naziva „velikom sitar eksplozijom“.U julu 1967, rekao je: Puno ljudi, naročito mladih, počelo je da sluša sitar, nakon što je DŽordž Harison, jedan od Bitlsa, postao moj učenik. To je sad u modi.
Zahvaljujući Raviju Šankaru u to vreme, indijska muzika ulazi na velika vrata na Zapad a njen hiptišujući zvuk postaće godinama kasnije osnova za raznu filmsku muziku, ambijentalno uživanje i pratnju pri vežbama joge u zdravstvenim, spa i sportskim centrima.